Indoor air quality

Luchtkwaliteit meten

Vanuit onze ervaring met HVAC producten, ontwikkelen we met elecgator een luchtkwaliteitsmeter. De luchtkwaliteitsmeter wordt ontworpen met een aantal specififieke eigenschappen in het achterhoofd zodat deze bijvoorbeeld gebruikt kan worden om de luchtkwaliteit in de klas aan te geven.

  • Een ondubbelzinnege weergave van de luchtkwaliteit.
  • Eenvoudig in gebruik.
  • Budgetvriendelijk.

We voorzien twee versies: een IAQ-smiley, die de luchtkwaliteit via LED's weergeeft. En de IAQ-sensor die de luchtkwaliteit weergeeft op een e-paper display.

Beide luchtkwaliteitmeters meten de luchtkwaliteit middels de Bosch BME680 sensor. Deze sensor meet de luchtkwaliteit die wordt herekend naar equivalente CO2(ppm) of IAQ-score(luchtkwaliteit) van 0 tot 500. Via in te stellen grenswaarden wordt dit visueel vertaald naar goed, matig en slecht.

Onze IAQ-luchtkwaliteitmeters zijn made in Belgium, zowel de ontwikkeling als de productie gebeurt in Beringen, Limburg.

Luchtkwaliteit smiley

Onze IAQ-smiley, geeft de luchtkwaliteit weer middels LED's die in de vorm van een smiley geplaatst zijn. Een blije, groene smiley geeft aan dat de luchtkwaliteit goed is. Een neutrale, geel/oranje smiley geeft aan de de luchtkwaliteit matig is. En een droevige, rode smiley geeft aan dat de luchtkwaliteit slecht is.

De IAQ-smiley wordt gevoed via 5V usb kabel, de voeding is nodig voor het aansturen van de LED's. De batterij in de smiley dient om eventuele spannings onderbrekingen te overbruggen zodat de sensor verder kan meten. De LED's worden bij een spanningsonderbreking niet meer aangestuurd.

De IAQ-smiley heeft een diameter van 8 cm en kan achteraan in de klas opgehangen worden. Er wordt een micro-USB kabel van 3 meter meegeleverd.

De IAQ-smiley zal verkrijgbaar zijn voor ca €39. Omdat we ook aan het milieu denken leveren we standaard geen 5V adapter mee. Naar ons aanvoelen zijn er zeer veel ongebruikte 5V usb-adapters in omloop. Op die manier krijgen die terug een doel. Voor wie er toch geen heeft kan die natuurlijk apart aangekocht worden.

Luchtkwaliteit sensor

De IAQ-sensor doet inprincipe hetzelfde als de IAQ-smiley. In de plaats van de LED's wordt een grafisch E-paper display gebruikt. Een E-paper vraagt veel minder energie waardoor we deze luchtkwaliteitssensor puur op batterijen kunnen laten werken.

Opnieuw zal een blije smiley aangeven dat de luchtkwaliteit goed is, een neutrale smiley dat de luchtkwaliteit matig is en een droevige smiley dat de lucht kwaliteit slecht is. Bijkomend wordt de luchtkwaliteit ook tekstueel aangegeven. Goed wordt dan nog verdeeld over zeer goed en goed, en slecht over slecht en zeer slecht.

De IAQ-sensor is 6 cm breed en 8 cm hoog en kan achteraan in de klas opgehangen worden. Wanneer de batterij bijna leeg is zal dit aangegeven worden op het display.

De IAQ-sensor zal verkrijgbaar zijn voor ca €49. De batterij cr2450 is inbegrepen.

STEM

Omdat wij hiermee ook Science Technogoly Engineering Mathematics nog eens in de kijker willen zetten. Hebben beide luchtkwaliteitsmeters ook nog een didactische toepassing. Wanneer de luchtkwaliteitsmeters via de USB-poort aan de computer aangesloten worden dan zal men de gegevens via een applicatie kunnen uitlezen en in een logbestand kunnen bewaren. Niet alleen de luchtkwaliteit kan dan worden weergegeven, maar ook temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk en equivalente CO2.